מי שעוקבת אחרי, יודעת שסיפור החיים שלי, הוא שהביא אותי להקים את הבלוג הזה. החוויות שעברתי ואני עודני עוברת, מפגשים שיש לי עם נשים, שאלות שמופנות אלי – כל אלה מספקים מקורות השראה משמחים ויעילים במיוחד לכתיבה.
נדבך נוסף, שמוזכר לפעמים בטקסטים, הם הספרים הנפלאים שלי, שעוסקים במניפה רחבה של נושאים, שביניהם – נשים, פמיניזם, מיניות, גוף, סקס, זוגיות, אהבה.
הספרים משמשים עבורי בחלק מהמקרים כאסמכתא שאני יכולה להשען עליה, או כמקור לרעיונות שלא נבעו מתוכי, ושמאוד התחברתי אליהם.
בנוסף, בספרים אני נחשפת למחקרים, לסיפורי מקרה, לעדויות, שמאפשרים לדברים שלי להיות מחוברים למציאות רחבה יותר ולא לעמוד בפני עצמם.
היום אני בוחרת לחלוק איתך את ה-Top 5 שלי:
אינטיליגנציה אירוטית – אסתר פרל
הו, אסתר אהובתי!
כשלקחתי את הספר הזה לידי, איפשהו בשנת 2016, הרגשתי שהגעתי הביתה. רעיונות ומחשבות שרצו בראשי, קיבלו פתאום הסברים מלומדים מפי המטפלת הזוגית והמינית המפורסמת ביותר בעולם. היא פשוט עשתה לי סדר.
הקול שהיא מביאה, רענן, מנער, שובר מוסכמות, לא מתנצל ולא מנסה למצוא חן, ובכך מעורר לבחינה מחודשת כמות נכבדה של מיתוסים, אמונות והבניות חברתיות שרובינו גדלנו עליהם.
בין הנושאים בספר:
- כיצד האינטימיות והחיפוש אחר ביטחון ויציבות, שוחקים את הארוטיות הזוגית ומכבים את התשוקה. לטענתה של פרל, האירוטיות מצריכה מרחב, אויר, מרחק, חוסר ודאות.
- אסתר שואלת – האם אנחנו יכולים לרצות את מה שכבר יש לנו? ומשיבה, שבכך שנבין, שבן.ת הזוג שאיתנו אינו.ה “שלנו”, ושנוכחותם בחיינו אינה וודאית (פרידה, מוות) כך נוסיף דלק לאירוטיות בחיינו.
- כיצד קרה, שהדיבור הפך לדרך התקשורת הזוגית הנחשבת ביותר ומדוע כדאי לתת צ’אנס גם לדרכי תקשורת אחרות – מגע, למשל.
- על המתאם השלילי, לעיתים, בין הערכים המקודשים שלנו (שוויון, פמיניזם וכו’) לבין תשוקה בוערת.
- כיצד משפיע המעבר להורות בכלל ולאמהות בפרט על המיניות.
- פנטזיות מיניות – על אילו צרכים הן עונות ומדוע.
אז אם בא לך לפנק את עצמך בספר מיניות, כזה שיגרום לך לחשוב לעומקם של הדברים, הרי שזה האחד.
ערות – תמר מור סלע
תמר שזרה בכישרון, בתבונה, ברגישות ובעדינות, 23 מונולוגים של נשים ישראליות בטוח גילאים רחב, שהסכימו לחלוק עם הקוראות והקוראים את הסיפור המיני האישי שלהן. הן עושות זאת בפתיחות ובכנות מעוררות סקרנות, הזדהות ועניין.
גם הקריאה הזו מאפשרת להביט במבט אחר על “אמיתות”, תפיסות ואמונות שעליהן גדלנו ושרבות מאיתנו עדיין מחזיקות בהן. ישנה איזו תחושה של שחרור, כאשר אנחנו מבינות, שקשיים רבים בהם אנחנו נתקלות אינם נחלתנו הבלעדית, וכי נשים רבות נתקלות בדיוק בהם.
בעיניי, הדרך לקרוא את הספר הזה, היא כשידך האחת מחזיקה בו, בעוד ידך השניה אוחזת מרקר צהוב. אני מרשה לעצמי להניח, שאחרי שתסמני בצהוב את כל המשפטים שבהם את מזהה את עצמך, ותקראי את הספר מחדש, הפעם רק את הקטעים הצהובים – תגלי שבעצם, גם הסיפור שלך כתוב שם.
זה ספר שכל אישה ישראלית שנושא המיניות מעניין אותה וכל גבר שרוצה להיטיב עם האישה שבחייו או אלה שיבואו – ראוי שיקראו אותו.
COME AS YOU ARE – אמלי נגוסקי
הנה אישה נוספת, ד”ר אמלי נגוסקי, ששמה לה למטרה לנציג בפנינו את המציאות באופן שונה מזו שעליה גדלנו. בשורה התחתונה חשוב לה שנבין, שלא משנה כיצד אנחנו נראות, על מה אנחנו חושבות, כמה פעמים בשבוע אנחנו רוצות לעשות סקס – הכל נורמאלי. וכשאנחנו מביטות על עצמנו בעיניים קצת פחות שיפוטיות, יש סיכוי שנאפשר לעצמנו יותר חופש והנאה מהגוף שלנו.
הספר כתוב בקלילות ובהומור במקביל לתכנים הרציניים שהוא מציג.
הספר עוסק בין היתר ב:
- כיצד לעורר את התשוקה המינית – היא מתארת את מודל הברקס והגז, שעוסק בתגובה המינית הנשית ומסביר, שכדי שתתקיים יש להגביר את הגז (אותם גורמים שמעוררים אותנו) ולהחליש את הברקס (אותם גורמים אשר מכבים אותנו). כתבתי בפירוט על המודל הזה כאן ויש גם שאלון בעברית להורדה, לצורך בחינת עצמת הדוושות שלך, עם המלצות מה כדאי לעשות. נגוסקי גם מציינת את מודל התשוקה התגובתית (שהרחבתי אודותיו פה) – יצירת סביבה ותנאים שיגרמו לנו לעוררות מינית, שבעקבותיה תבוא התשוקה. זאת בניגוד למודל עליו גדלנו – תשוקה > עוררות מינית> סקס מטורף> הרפיה.
- דימוי גוף – אמילי מדגישה את חשיבות הקבלה שלנו את גופנו, כדי שנוכל לחות הנאה מינית שלמה. היא מגדילה לעשות ונותנת לנו כלים מעשיים שיסייעו לנו להתחבר לגופנו, גם אם אינו עונה על מודל היופי המערבי.
- השפעת החברה על התפיסות והאמונות שלנו ועד כמה חשוב שננסה להפטר מהן, כדי לחוות מיניות אותנטית שתאפשר לנו חיבור לעצמנו ולפרטנר שלנו.
הספר לא תורגם לעברית, אבל אם אני, עם ה-4 יח’ באנגלית שלי בקושי, הצלחתי לקרוא אותו, אני מאמינה שרבות וטובות אחרות יוכלו גם הן. הספר זמין באמאזון.
מיתוס היופי – נעמי וולף
בשנת 1991 הוציאה נעמי וולף את הספר הפרובוקטיבי הזה, אשר עוסק בשימוש בייצוגים של יופי נגד נשים. הספר הפך במהרה לרב מכר, ולא בכדי. הטענה הבסיסית שלה היא, שמודל היופי שנשים נדרשות לעמוד בו, נועד להחלישן.
אני מכירה את התגובה הראשונית שמשפט כזה עלול לעורר: “שטויות! מה פתאום להחליש! נעלי עקב בגובה 15 ס”מ הן הנעליים הכי נוחות שלי. וחסה? מעדן, בחיי!”, אבל כשהיא נותנת דוגמאות מעולמות שונים – תעסוקה, פוליטיקה, כלכלה, דת, תרבות ועוד ולא משאירה אבן אחת בלי שהפכה אותה, הנחרצות הזו עשויה להתחיל להתרכך.
נעמי לרגע אינה קוראת לנו להמנע מלהיות יפות ומטופחות. מי שקוראת ככה את הספר, מפספסת אותה בענק. היא מציעה לנו זוויות מבט נוספות על המציאות שלנו. וזויות מבט נוספות, לרוב מרחיבות את טווח הבחירה שלנו ומאפשרות לנו להיות הרבה יותר אותנטיות ושלמות עם עצמנו.
נשים, מין ואינטימיות – אניטה ה’ קלייטון
גם הספר הזה אינו מהשנים האחרונות, אבל עובדה זו לא פוגמת ברלוונטיות שלו.
ד”ר קלייטון עוסקת בשאלה, מדוע נשים רבות כל כך לא מרוצות מחיי המין שלהן. גם היא מבקרת את הדרישה הבלתי פוסקת מנשים להראות בצורה מסויימת, כזו שמשפיעה גם על חיי המין שלהן – אם אני לא עונה על הסטנדרט המקובל, נראה שאין לי זכות להנות מסקס מעולה.
היא מציעה לנו לבחון מה נורמאלי בעינינו – מה מעורר אותנו? מה תדירות הסקס שאנחנו רוצות?
היא דוחקת בנו להיות מודעות לעצמנו, כך שנוכל לבחון ולבחור את הבחירות שלנו בצורה נקיה ומחוברת לעצמינו.
הספר דן בגיל ההתבגרות, בהריון ובגיל המעבר, בדימוי גוף, באוננות, בנטילת סיכונים, בתקשורת עם הפרטנר, במציאת האני המיני שלנו ובעצם כמעט בכל פן של המיניות הנשית.
הספר כולל סיפורי מטופלות רבים מה שהופך את הקריאה לזורמת ומעניינת. העובדה שד”ר היא שכתבה אותו, אין משמעה שמדובר בספר כבד לקריאה.
אני מקווה שאם תבחרי לקרוא מי מהספרים האלה, הם יתרמו לך להבנת עולמך המיני ויתרמו להנאה המינית שלך.
מאחלת לך שנה טובה, שיהיו בה סקרנות ומוכנות לקחת סיכונים, לחדש ולגוון. שנה של הנאה מינית לבד או בזוג.
אני אחכה לך בפוסט הבא, אשמח לבואך.
שלך, רוית